30 Απρ 2014

Πίτα με Τραχανά (τσουχτούρι)


Γεια σας, γεια σας βρε παιδιά, τι μου κάνετε;  Eλπίζω να περάσατε όλοι καλά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και να ξεκουραστήκατε λιγάκι. Δε ρωτάω αν φάγατε, γιατί αυτό είναι δεδομένο για όλους μας! Λοιπόν, σήμερα θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από τις γλυκές μας δημιουργίες και θα κεραστούμε μια πολύ εύκολη και γευστικότατη πιτούλα με καλαμποκάλευρο και τραχανά. Ναι ναι, τραχανά καλά ακούσατε.  Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τη συνάδελφο Ένη και τη γιαγιά της  Σοφία για αυτή την υπέροχη συνταγή.  Για πάμε λοιπόν: 


υλικά:

500 γρ. καλαμποκάλευρο
300 γρ. τραχανά
500 γρ. πράσα
άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο
1 κεσεδάκι γιαούρτι
300 ml γάλα
300 γρ. φέτα
200 ml ελαιόλαδο
νερό
αλάτι-πιπέρι

σουσάμι για το πασπάλισμα


εκτέλεση:

Kαθαρίζουμε  και πλένουμε πολύ καλά τα πράσα, τον άνηθο, το δυόσμο και το μαϊντανό και τα αφήνω σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν καλά.
Κατόπιν, σε ένα ξύλο κοπής και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού τα ψιλοκόβουμε.


Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γιαούρτι στο γάλα και ανακατεύουμε με το σύρμα.


Σε ένα βαθύ μπωλ, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα πράσα, το μαϊντανό, τον άνηθο και το δυόσμο.

Συνεχίζουμε, ρίχνοντας διαδοχικά τον τραχανά, το μείγμα του γιαουρτιού με το γάλα, τη θρυμματισμένη φέτα, το λάδι, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε το μείγμα μας καλά με ένα κουτάλι.

Τέλος, ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, προσθέτοντας νερό τόσο ώστε να φτιάξουμε ένα χυλό ούτε πολύ αραιό αλλά ούτε και πολύ πηκτό.

Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.



Ρίχνουμε το μείγμα μας, σε καλά λαδωμένο ταψί( το μεγάλο ταψί του φούρνου), και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, πάνω- κάτω (αντιστάσεις) στους 220 °C.




Ιδέες-Προτάσεις: Αν θέλουμε την πίτα μας να γίνει πιο ελαφριά χρησιμοποιούμε ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο.  Αν  πάλι είμαστε τυχεροί  και έχουμε στα χέρια μας χειροποίητο τραχανά, η γεύση της πιτούλας μας θα μας απογειώσει. Προσοχή στην ποσότητα του αλατιού! Αν η φέτα μας είναι πικάντικη το περιορίζουμε στο ελάχιστο.



Καλό Μήνα, με μια υπέροχη συνταγή!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...