6 Απρ 2011

Γαλατόπιτα (χωρίς φύλλο)

Η γαλατόπιτα συνηθίζεται να φτιάχνεται την περίοδο της Σαρακοστής και τρώγεται τόσο κρύα όσο και ζεστή. Η πρώτη εκδοχή θυμίζει λίγο καζάν ντιπί ενώ η δεύτερη μπουγάτσα (είναι με φύλλο και θα την φτιάξουμε και αυτή κάποια άλλη φορά). Επίσης, αν τα παιδιά σας δεν πίνουν γάλα να ένας πολύ καλός λόγος για να τη φτιάξετε ή απλά να τους σερβίρετε τη σπιτική  κρέμα σε μπωλάκια. Θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:

για το μείγμα (σπιτική κρέμα):

1 ½ λίτρο γάλα
1 ½ φλυτζάνι αλεύρι(μπλε)
100 γραμμάρια ζάχαρη
2 αυγά
2 βανίλιες
ξύσμα ενός πορτοκαλιού & ενός λεμονιού


για την επικάλυψη:

2 κουταλιές της σούπας βιτάμ
150 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
1 ½ κουταλάκι κανέλλα
1 αυγό

για το πασπάλισμα:

ζάχαρη άχνη & κανέλλα




πάμε να τη φτιάξουμε...

Βάζουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί.  Όταν γίνει χλιαρό, ρίχνουμε το αλεύρι και το  ανακατεύουμε συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει.

Κατόπιν, το κατεβάζουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τις  βανίλιες, το ξύσμα του λεμονιού και του πορτοκαλιού. Τέλος, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Αφήνουμε το μείγμα μας να κρυώσει καλά και μετά ρίχνουμε τα αυγά χτυπημένα . Ανακατεύουμε πολύ καλά και το αδειάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ ή ταψί(μέτριο μέγεθος).

Σε ένα μπωλ, ανακατεύουμε με ένα σύρμα το αυγό,τη ζάχαρη,το λυωμένο βούτυρο και την κανέλλα και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα. 

Ψήνουμε την πίτα μας στους 220 βαθμούς, για 50 περίπου λεπτά. 

Την αφήνουμε πολύ καλά να κρυώσει για να σφίξει και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σε τρεις ώρες περίπου είναι έτοιμη για σερβίρισμα.

Κόβουμε όσα κομμάτια είναι να σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλλα. 



 Καλή Επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...