20 Φεβ 2011

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος (1,2,3,4)

1,2,3,4 και... πέτυχε ο χαλβάς. Σύμφωνα με αυτά που μας λένε οι σοφές γιαγιάδες μας το μυστικό της επιτυχίας για έναν παραδοσιακό χαλβά με σιμιγδάλι δεν είναι τίποτα άλλο από τον παραπάνω κανόνα. Μιας και πλησιάζει λοιπόν η Σαρακοστή πάμε να τον φτιάξουμε. Θα χρειαστούμε:

υλικά:

1 φλυτζάνι λάδι
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό 


για το σιρόπι:

3 φλυτζάνια ζάχαρη 
4 φλυτζάνια νερό
2 κουταλιές της σούπας μέλι
1 ξύλο κανέλλας 
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
200 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα(προαιρετικά)


για το πασπάλισμα:

ζάχαρη άχνη 
κανέλλα σε σκόνη
σουσάμι 


Και ξεκινάμε...

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύλο κανέλλας, το μέλι και το ξύσμα του πορτοκαλιού να πάρουν μία βράση περίπου για 5 λεπτά. 
Σε μία δεύτερη και μεγαλύτερη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και ρίχνουμε τα αμύγδαλα(χονδροκομμένα)  ανακατεύοντας  με μία ξύλινη κουτάλα  για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν. 
Στη συνέχεια, χαμηλώνουμε την φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ροδοκοκκινίσει (προσέχουμε να μη μας καεί).
Βγάζουμε τώρα από το σιρόπι το ξύλο κανέλλας και το ρίχνουμε σιγά σιγά ανακατεύοντας το με το σιμιγδάλι. 
Όταν απορροφηθεί (πρέπει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας) το αποσύρουμε από τη φωτιά. Παίρνουμε τώρα μία καθαρή πετσέτα και την τοποθετούμε πάνω στην κατσαρόλα και από πάνω κλείνουμε με το καπάκι της κατσαρόλας. Μετά από περίπου είκοσι λεπτά, το τοποθετούμε  σε μία φόρμα.

Τέλος, όταν κρυώσει εντελώς, ξεφορμάρουμε και διακοσμούμε με λίγη ζάχαρη άχνη, κανέλλα και  σουσάμι.


Καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...