29 Δεκ 2010

Βασιλόπιτα Πολίτικη (τσουρέκι)

Και επειδή πλησιάζει η Πρωτοχρονιά και Πρωτοχρονιά χωρίς Βασιλόπιτα και φλουρί δε γίνεται, πάμε λοιπόν να τη φτιάξουμε. Πρόκειται βέβαια, για μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία γι' αυτό το λόγο καλό θα είναι να τη φτιάξουμε από την προηγούμενη ημέρα. Πιστέψτε με όμως, αξίζει τον κόπο. Θα χρειαστούμε:



για το προζύμι:

100 γρ.νωπή μαγιά
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
2 1/2 κουταλιές της σούπας αλεύρι


για τη ζύμη:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.σ. μαχλέπι (σκόνη)
1/2 κ.σ. μαστίχα (σκόνη)
1 φακελάκι γλυκάνισο
 ξύσμα ενός πορτοκαλιού
1/2 φλυτζάνι γάλα ζεστό
5 αυγά
200 γρ. φρέσκο βούτυρο ή βιτάμ



για το πασπάλισμα:

αμύγδαλο φιλέ


Επίσης, θα χρειαστούμε: κρόκο αυγού για το άλειμμα, ψαλίδι για τις διακοσμητικές πινελιές, φλουρί ή νόμισμα, αλουμινόχαρτο και μεμβράνη για το σκέπασμα και φυσικά υπομονή και επιμονή για το καλύτερο αποτέλεσμα.


Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μία λεκάνη τη μαγιά, το νερό και 2-3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε δημιουργώντας έτσι ένα χυλό. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει.
Εντωμεταξύ, σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα τα αυγά με τη ζάχαρη, και κατόπιν προσθέτουμε διαδοχικά το μαχλέπι,τη μαστίχα,το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το ζεστό γάλα στο οποίο αν θέλουμε για επιπλέον γεύση βουτάμε το φακελάκι με το γλυκάνισο σαν να φτιάχνουμε τσάι.
Παίρνουμε τώρα την πρώτη λεκάνη με το φουσκωμένο πλέον μείγμα, το λεγόμενο προζύμι και προσθέτουμε τα υλικά που αναμείξαμε προηγουμένως και αφού τα ενσωματώσουμε στο προζύμι ρίχνουμε λίγο λίγο και το αλεύρι. Τέλος, ρίχνουμε το λυωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε για μερικά λεπτά. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μία μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για μία ώρα περίπου τυλίγοντας τη λεκάνη με μία κουβέρτα.
Η ζύμη μας τώρα έχει φουσκώσει για πρώτη φορά. Παίρνουμε τώρα ένα ταψί το οποίο φροντίζουμε να το βουτυρώσουμε καλά και αφού πλάσουμε λιγάκι τη ζύμη μας την απλώνουμε ομοιόμορφα στο ταψί μας.
Αφήνουμε και πάλι τη ζύμη μας να ξεκουραστεί για δεύτερη φορά, περίπου για μία ώρα.
Τώρα, η πίτα μας έχει φουσκώσει για τα καλά και ήρθε βέβαια και η στιγμή να ανασηκώσουμε ελαφρώς το τσουρέκι μας και να τοποθετήσουμε το φλουρί ή ένα νόμισμα τυλιγμένο πάντα σε αλουμινόχαρτο.
Ψαλιδίζουμε την επιφάνεια της πίτας με ένα ψαλίδι για να δημιουργήσουμε διακοσμητικές μύτες και αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού. Τέλος, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30'- 40' περίπου λεπτά. 


μικρά μυστικά:

Τα αυγά τα βγάζουμε από την προηγούμενη έξω από το ψυγείο. 
Λυώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε τελευταίο στη ζύμη μας.
Στα μισά του ψησίματος σκεπάζουμε την επιφάνεια της πίτας με αλουμινόχαρτο.


Καλή γλυκιά χρονιά σε όλους !!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...