18 Δεκ 2010

Κουραμπιέδες

Ο κουραμπιές είναι ένα πατροπαράδοτο γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που  συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. Πολλές φορές  όμως συνηθίζουμε να τους φτιάχνουμε σε αρραβώνες και σε γάμους. Το όνομά του προέρχεται από την τούρκικη λέξη "Kurabiye" γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρη. Κύριο χαρακτηριστικό του κουραμπιέ και το υλικό που κάνει τη διαφορά είναι το φρέσκο βούτυρο. Για 40-50 κομμάτια θα χρειαστούμε:

για τη ζύμη:

500 γρ.βούτυρο φρέσκο
2 κρόκοι αυγών
1 κρασοπότηρο ζάχαρη άχνη
1 κ.γ. μαγειρική σόδα σε σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν
2 βανίλιες
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
1 κρασοπότηρο ούζο
200 γρ.αμύγδαλα ανάλατα
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις 

 άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα


προετοιμασία:

Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο για 2-3 ώρες ώστε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει. Παράλληλα, βγάζουμε και τα αυγά. Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τα αμύγδαλα και τα αλέθουμε ελαφρώς. 


παρασκευή:

Σε ένα λεκανάκι ρίχνουμε το λυωμένο, πλέον, βούτυρο στο οποίο προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και ανακατεύουμε με το χέρι ή με μία ξύλινη κουτάλα. 
Κατόπιν, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο και το ούζο στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
 Έπειτα, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι (μπορεί να μην το πάρει όλο) στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το μπέικιν και προς το τέλος προσθέτουμε την αμυγδαλόψιχα την οποία την ανακατεύουμε με λίγο από το αλεύρι.

Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε στρόγγυλο σχήμα ή σε σχήμα μισοφέγγαρου και ψήνουμε στους 180°C για 30-40 λεπτά, ανάλογα πάντα με το φούρνο.


 Στην τελική ευθεία:

Παίρνουμε μια πιατέλα και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Βγάζουμε τους κουραμπιέδες από το φούρνο και τους τοποθετούμε σε μορφή πύργου στην πιατέλα μας πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.


*Ιδέα: Αν θέλουμε να φτιάξουμε και μερικούς σοκολατένιους κουραμπιέδες δεν έχουμε παρά να φτιάξουμε ένα απλό γλάσσο σοκολάτας και αφού τους βγάλουμε από το φούρνο να τους βουτήξουμε σε αυτό. Τέλος, μπορούμε να τους γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ.



Καλοφάγωτοι!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...